Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan válasszunk kerékpáros bukósisakot?

Nem kérdés, hogy fejvédő használatára szükség van, de miként tudod a számodra legjobbat kiválasztani?

 

Kerékpáros sisak választása

Hihetjük, hogy stabilan és biztonságosan kerékpározunk, bringázhatunk elmondásunk szerint óvatosan, de akár egy rajtunk kívül álló váratlan esemény, vagy egy pillanatnyi figyelmetlenség révén könnyen szerezhetünk kisebb-nagyobb sérüléseket, köztük fejsérülést. És ha esünk, hiába a „tudok-én-esni” hozzáállás, már 20 km/h körüli sebesség is elég ahhoz, hogy nyakizmaink és reflexeink (melyek csak gyakorlati tapasztalat során alakulnak ki és fejlődnek) ne nyújtsanak elégséges „védelmet”.

POC kerékpáros sisak

Védelem hijján a koponyánkat, és azon belül is az agyunkat érő behatások nagyon súlyos következményekkel járhatnak. Becslések szerint 3 agyrázkódás vagy enyhe fejsérülés elszenvedése után már kialakulhat egy összetett akut szindróma, mely felelős lehet a depresszióért, öngyilkosságért, epilepsziáért, impotenciáért, Alzheimer- vagy Parkinson-kórért. De akár egy sérüléstől is lehet beszédzavar, hallás- vagy látáscsökkenés, koncentrációs vagy memóriazavar, mozgásprobléma, vagy akár érzelmi változás. Persze minden egyéntől függ, a statisztika csak az irányokat mutatja meg, nem teszi kötelezővé a következményeket. A lényeg, hogy fejvédő viselésével megelőzhetjük a nagyobb bajt!

POC kerékpáros sisak

Ahhoz, hogy a bukósisakunk a gyártó által ígért fejvédelmet nyújthassa, illetve komfortos viselet legyen a nap végén is, elég három dologra odafigyelni vásárlás előtt:

TÍPUS - MIRE FOGOD HASZNÁLNI?

Ha szétnézünk a sisakkínálatban, hamar feltűnik a különböző kerékpáros sportágak és stílusok szerint tervezett modellek sokasága. Városi-, könnyed terep-, extrém terep-, országúti-, aero-sisakok között válogathatunk. Ezek mindegyike más és más jellemzőkkel rendelkezik – hiszen a különböző kerékpáros stílusok más és más igényeket teremtenek, így nem árt vásárlás előtt tudnunk, mi mire is fogjuk többségében használni?

Ha városban használnánk túlnyomó részt a bukósisakot, akkor fontos szempont a zártság és a megerősített héjszerkezet. Terepkerékpározás során előnyt élvez a napellenző- és bogárhálós szivacsozás megléte, de ahogy haladunk az extrémebb felhasználási módok fele, úgy válik fontossá a megerősített héjszerkezet és megnövelt tarkóvédelem is – adott esetben akár az állvédő is. Országúton suhanva pedig a szuperkönnyű tömeget preferáljuk, és ahogy válik fontossá az idő elleni küzdelem, úgy kerül előtérbe az aerodinamikai tényező is.

Természetesen bármelyik típust használhatjuk bármelyik kerékpározási stílusra, csak nem feltétlen lesz a más, a tervezett körülményektől eltérőek között kellően kényelmes.

MÉRET – MEKKORA A FEJED?

Különböző méretű a fejünk, így ahogy a ruházatok esetében, úgy a kerékpáros bukósisaknál is több méretből választhatunk. Fontos, hogy ne válasszunk sem túl kicsit, sem túl nagyot, mert a túl kicsi nem fog a fejünkre menni (ne kapedliként hordjuk), a túl nagy pedig ráesik a fejünkre – egyik esetében sem nyújt kell védelmet a fejvédő! 

A bukósisakok méretezését a gyártók általában betűvel jelölik (XS, S, M, S-M, M-L, L, XL), melyek pár centiméternyi-tartományt foglalnak magukba - ezen tartományok méretezése a fejkerületet takarják. Így a különböző tarkórögzítési technológiák által egy adott sisakméret nem csak egy fejméretre illeszkednek jól. Hogy megtudd, mekkora méretre van szükséged, fogj egy szabócentit vagy egy madzagot, és a homlokod közepénél körbe tekerve mérd le fejed kerületét. Ha egy adott mérettartomány felső határával megegyező számot kapsz, és a sisak alatt fejkendőt, vékony sapkát is hordanál, akkor érdemes megpróbálni a nagyobb méretű változatot!

KOMFORT – JÓL ILLESZKEDIK A FEJEDRE?

Csúcsos, kerekded, ovális, lapos, keskeny, széles… Különböző fejformák léteznek, így nem feltétlen fog illeszkedni minden gyártó, minden kerékpáros fejvédő belső formája a te fejedhez. Ahány ember, annyi fejforma – ahány sisak, annyi kaptafa, így nagyon fontos, hogy vásárlásnál ne csak a külső forma alapján döntsünk, hanem mindenképp próbáljunk is fel!

Ha picit nyom vagy szorít, nézz másik modellt, mivel a pár másodpercnyi, esetleg percnyi próbaviselet során tapasztalt enyhén kellemetlen érzés egy több órás tekerés végére felerősödhet, és nem csak a bringázás élményét, de a teljesítményedet is csökkentheti! Ismerd meg a POC sisakokat most a webshopunkban!

Keresés